NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Til minne om Egil Kr.Solberg


(4 januar, 2016 - 11:05)

En av pionèrene i norsk lokalradio gikk bort like før jul. Her er et minneord laget av hans radio, Radio Haugaland: 

Egil Kristoffer Solberg døde 73 år gammel den 15. desember 2015. Han ble gravlagt på Vår Frelsers gravlund onsdag 23. desember. Han var en av pionerene i lokalradio.

Egil Kristoffer Solberg ble født under krigen 9. juli 1942.

I oppveksten var han en aktiv gutt både som hekkeløper for HIL, fotballspiller for Djerv 1919 og når det var islagte vann i nærheten, var han snar med å ta frem lengdeløpsskøytene.

Utdannelse fikk han på handelsskolen.

Han gjorde sin plikt og avtjente sin førstegangstjeneste i militære. Han trivdes i uniform og vervet seg i tjenesten som korporal og senere grenader i luftforsvaret.

Han var også en dyktig musiker i oppveksten. Sammen med sine musikervenner spille han i band som «The Guys» og «Giants». Den røde gitaren han spilte på, tok han godt vare. Det var ikke uvanlig at han tok frem gitaren og spilte.

Han giftet seg 4. mars 1967. De neste seks årene ble det en familie på fem. Det ble et ekteskap på nesten 49 år for familiefaren.

Ord blir fattige når du ser tilbake på hva han har gjort for familien sin.

Arbeidsliv

Etter noen år hos Kyvik og CO som avdelingsleder, jobbet han som typograf og perforatør i Haugesunds Avis, før han overtok ledelsen av AOF Haugaland.

I AOF var han undervisningsleder fra 1977 til 1989.

Også i politikken har han satt sine spor. Som formann i Haugesund Arbeiderparti fra 1977 til 1983, deltok han på to landsmøter og mange politiske møter. Han var i bystyret, formannskap og skolestyre. Han underviste også medlemmer av fagbevegelsen og næringslivet på en rekke nivåer.

Radio Haugaland

I 1984 søkte han i kraft av AOF Haugaland radiokonsesjon og året etter var de første sendingene på luften. Han var blant pionerene som startet med lokalradio.

Lokalradio ble reklamefinansiert i 1989 og det ble også starten på Radio Haugaland. Her var han daglig leder og redaktør frem til 1997. Han overlot da ansvaret i radioen til sin sønn Egil Martin Solberg.

Lungeproblemer var årsaken til at han måtte gi seg foran mikrofonen. Det viste seg at han hadde fått skader fra asbest, før dette var kjent som farlig.

Han ble ikke mindre engasjert og aktiv av denne grunn. En oppgave ble skiftet ut med flere andre.

Sykdommen gjorde at han ble aktiv i helsearbeid, som leder av brukerutvalget i Helse Fonna, i Fylkesrådet for funksjonshemmede, hvor han også satt sentralt i arbeidsutvalget. Han kjørte selv bil til møter i Stavanger nå i høst med hjelp av surstoffapparat.

Han var også leder av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i Haugesund helt til slutten.

Interessen for journalistikk var også sterk. Han var redaktør for bladet Helse Aktuelt fra 2004 og frem til han døde. Den siste utgaven av bladet ble klart bare noen dager før han døde. Han fikk bare så vidt sett gjennom sin siste publikasjon før han sovnet inn.

Gode minner

Nå sitter vi igjen med så utallig mange gode minnene. De skal vi ta godt vare på.

Egil Kristoffer Solbergs stemme har stilnet. De siste linjene er skrevet. Men sporene vil alltid være der for oss som er igjen.

Skrevet og publisert av Radio Haugaland. Foto: Radio Haugaland. redigert av Kyrre Dahl for lokalradio.no

 

 
Annonser