NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Spenstig radiodebatt i Stortinget


(16 juni, 2015 - 17:35)

Det ble en heftig debatt om digitalisering av radio, da Stortinget i dag behandlet stortingsmeldingen om lokalradio. Flere representanter var skeptiske til FM-slukkingen.

Selv om det var digitalisering av lokalradio som var hovedtema for dagens stortingsdebatt, utviklet det seg til et munnhuggeri om FM-slukking generellt. Det ble også lagt fram nye sideforslag, som kan føre til at det kommer mer penger til lokalradio. 

Flere representanter var kritiske til forslaget om å øremerke halvparten av dagens tilskuddsordning til Lokalkringkasting til digitalisering av lokalradio. På dette området kom det flere forslag, der Geir Bekkevold fra Krf ville be regjeringen se nærmere både støttens størrelse og om den kan finansieres på andre måter enn ved å dele opp dagens støtteordning. Dette forslaget fikk støtte av Senterpartiets Marit Arnstad, som var opptatt av de minste radioene. Hun mente også at det var viktig at dekningen i tunnelene var like god som utenfor. 

SV`s Bård Vegar Solhjell fremsto som den største kritikeren, og var svært usikker på om det var en god idè å slukke FM-nettet, ettersom det fortsatt er den dominerende formen for radio. Han la fram et forslag om at regjeringen burde gå gjennom kriteriene på nytt. Han presset også kulturministeren på de faktiske tallene for hvor mange som lytter på DAB, og ikke bare på digtiale plattformer. 

Frp`s Ib Thomsen var klar på at de ønsker at alle som eier sine egne FM-nett skal få fortsette på FM, når det ikke utgjør noe kostnad for Staten. Kulturminister Thorhild Widvey brukte da blant annet som argument at de også har forpliktelser overfor de store aktørene som har brukt mange millioner kroner på DAB-satsingen sin. Thomsen sa i sin sluttreplikk at han ikke skjønte hvorfor Stortinget skal beskytte de store mot de små. 

Faktisk brukte Widvey argumentet om at det var viktig med like vilkår som et argument for at 23 lokalradioer i storbyene må slutte å sende på FM, men hun påpekte også at de øvrige lokalradioene som får fortsette på FM-båndet får bedre rammevilkår, ved at de får gratis konsesjon i fem år uten noe krav til innhold. 

Svein Hardberg fra Høyre gjentok at dette egentlig var avgjort i 2011. Han sa også at DAB både gir bedre dekning og bedre lyd.  Partifellen Widvey var også opptatt av at lokalradioene kan spare penger på distribusjon. 

Det kom også fram under debatten at flere representanter har reagert på at det ser ut som de lokalradioene som må stenge, faktisk må gå av lufta før rikskanalene slukker sine FM-sendere. Ap kom derfor med forslag om at de lokalradioene dette gjelder må få lov til å fortsette slik at FM-slukkingen koordineres med riks-kanalene. Dette var et forslag som så ut til å få bred støtte. 

Hva som blir vedtaket er ikke avgjort ennå, ettersom Stortinget har mange saker til behandling og stemmegivningen først skjer etter at alle debatter er ferdig. På denne tiden av året kan det bli svært seint på kvelden. Du får vite vedtaket på lokalradio.no

Skrevet av Kyrre Dahl for lokalradio.no

 

 
Annonser