NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
RDS2 gir digitale muligheter på FM


(3 november, 2015 - 13:34)

Den nye standarden for data over FM, RDS2, lanseres i dag i Berlin. Denne vil gi plass til langt mer data, tekst, grafikk og logo. RDS2 gir også nye inntektsmuligheter. 

RDS er en velbrukt standard for tekst og data via FM-nettet. Så langt har den mest blitt brukt til å vise stasjonens navn, men noen bruker også muligheten til trafikkmeldinger og annen informasjon. Et av problemene med dagens RDS er at plassen er begrenset, blant annet kan stasjonsnavnet ikke inneholde mer enn 8 tegn.

I den nye versjonen, RDS 2, som nå er under utvikling, blir mange av begrensningene på RDS borte, ikke bare får man plass til langt mer tekst, men systemet kan også overføre grafikk som f.eks stasjonens logo. Dermed blir det også mulig å formidle reklame, i farger og med bilder, i fmradioens display. 

Høres dette kjent ut? Slike faktorer trekkes gjerne fram som noe av det som DAB gir som merverdi. Nå kommer det altså en ny standard av RDS som vil gi FM omtrent de samme muligheter. Dette ble presentert av RDS Forum under en RDS2 Info Day i Berlin i dag. 

Et av de viktigste grepene man har gjort i denne prosessen er å gjøre RDS2 bakoverkompatibelt. Det betyr at man ikke trenger å kaste gamle radioer, de vil fungere nøyaktig som før. Ja, faktisk vil de også fungere bedre, fordi noen av de funksjonene som ble implementert i det opprinnelige RDS-systemet ikke lenger er i bruk, slik at man kan benytte uutnyttet kapasitet til nye tjenester. Dermed kan radiostasjonen og lytteren få tilgang til nye tjenester uten å oppgraderer radioapparatene. Men, for å få alle de nye funksjoene må man kjøpe ny radio. . 

Rent teknisk er dette løst ved at RDS2 vil få flere underfrekvenser. Dagens RDS, altså Radio Data Service sender data på en underfrekvens av radioens egentlige frekvens og har eksistert siden 1984. Ved å legge til tre ekstra underfrekvenser skulle man kanskje tro at man firedobler kapasiteten, men nei da, det er mye bedre enn det!

Dagens system gjør at man bruker opp halve kapasiteten til å sende signaler man er nødt til å sende, som radio-id og autofrekvens. Disse trenger man ikke sende på nytt på de neste underfrekvensene og kapasiteten til å sende data blir dermed mangedoblet sammenlignet med dagens modell, kom det fram på RDS2 Info Day. 

Faktisk vil fremtidens fm-radioer kunne tilby like mye informasjon i form av data, tekst og bilde som en DAB-mottager gjør. Men, fordelen for FM er at den kan oppdeles mer lokalt, og dermed kan man sende mer relevant lokal informasjon om f.eks trafikk og events til en lokal mottager på FM RDS2 enn på DAB. Den nye RDS2-standarden vil også snakke med internett, altså kan de samme dataene brukes på en nettradioplayer. 

Dette er fortsatt et system som er avhengig av markedet, og det må lages både decodere og encodere, eller for å forklare dette folkelig: Det må lages nye radioapparater først og radiostasjonene må kjøpe inn nytt utstyr for å formidle signalene. Men, det er ingen store tekniske og økonomiske utfordringer forbundet med dette, og som nevnt vil alle lyttere med gamle radioer få like mye og mer glede av sin fm-radio selv etter teknologiskiftet. 

Les mer på:  RDS2 gir nye inntektsmuligher

Skrevet av Kyrre Dahl for lokalradio.no

 

 
Annonser