NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Nye inntektsmuligheter på RDS med RDS2


(4 november, 2015 - 11:10)

En større kapasitet på data overført via FM-nettet gir radiostasjonen flere muligheter til å tjene penger, mener RDS Forum.

Den nye standarden for overføring av data via FM, RDS2, ble presentert i Berlin i går. Der kom det klart fram at dette ikke bare gir radiostasjonene mulighet til å legge ut mer informasjon og logo, men også at dette gir nye inntektsmuligheter for radiodriften. 

RDS2 gir plass til langt mer data, som tekst, bilder og grafikk, og den kanskje mest iøyenfallende forskjellen er at man får plass til stasjonens fulle navn og logo i displayet på fm-radioen, i tillegg til muligheter for å sende mer informasjon som trafikkmeldinger og musikken man hører på. 

Les mer på RDS2 gir digitale muligheter på FM

Det første man tenker på er at man da også kan sende reklameplakater som grafikk eller bilde. Dette kan kombineres ytterligere informasjon på tekst, og dersom man har internetttilkobling tilgjengelig kan man sende radiolytterne en link å klikke på.

Den nye standarden gir også muligheter for en forbedret interaksjon med lytteren, man kan f.eks sende ut en avstemning og tilbakemelding går rett via SMS, men i form av en app, som gjør det til en sømløs opplevelse for lytteren, det er altså "trykk på knappen", ikke noe behov for å legge til nr og sende kode. Dette kan kombineres med en betalingstjeneste, i henhold til lovverk og regler. Dette er mer brukervennlig enn dagens sms-bruk på radio og kan derfor genere mer penger.

Men, det er likevel på de mindre synlige områdene at inntektsmulighetene er størst. Visste du f.eks at trafikkdata allerede i dag overføres i stort omfang via RDS? Da tenker man ikke på trafikkmeldinger i display, eller som lyd, men derimot all den informasjonen som trengs til å oppdatere en GPS/ Navigasjonsenhet. Selskapet Here benytter seg blant annet av FM RDS-teknologi for å nå alle GPS-enheter, også der det ikke er internett-dekning, og det gjelder fortsatt svært mange biler, fortalte de under RDS2 Info Day i Berlin i går. 

RDS2 gir slike selskaper mulighet til å overføre langt mer data til brukeren, og selskaper som Here er derfor vilig til å betale for å bruke datakapasiteten på FM-nettet. 

En litt mer uvanlig løsning er også å leie ut kapasitet til selskaper som driver med elektronikkstyring. Det er for eksempel mulig å kontrollere temperaturen i et rom via RDS, eller til og med sette på kaffetrakteren. 

RDS2 gir som sagt mulighet for langt mer data og dermed kan radiostasjonen tilby langt flere tjenester, som fullstendige værkart, nyheter og annen informasjon via RDS. Faktisk vil RDS2 fungerer langt bedre enn DAB på dette området, fordi RDS sendes fra en lokal sender, mens DAB sender samme pakke over store områder. En unik mulighet for lokalradio til å gjelde svært relevant informasjon. 

Det er langt flere muligheter også med RDS2, men hva som faktisk kommer til å skje er avhengig av markedet. En fordel med systemet er at det er bakoverkompatibelt, slik at de gamle RDS-radioene vil fungere akkurat som før, tildels bedre fordi man rydder opp i gammel moro. 

En annen fordel er at det er svært billig å implementere. Det ble nevnt en pris på 1 dollar pr mottager og det er bare å gå rett over fra å sette inn en chip med RDS til en chip med RDS2, uten noe mer teknisk trøbbel. En tredje fordel er at man ikke er avhengig at noe voldsomt teknologiskifte. Når radioapparatene med RDS2 er i salg, kan radioen selv bestemme hva de ønsker å formidle og det kommer automatisk inn til lytteren, som ikke trenger å trykke på noe oppdateringsknapp for å få ny informasjon, som f.eks DAB. 

Skrevet av Kyrre Dahl for lokalradio.no

 

 

 
Annonser