NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Jul på Lokalradio, historie og tradisjon


(3 desember, 2015 - 10:45)

Radio Kongsvinger satser på historisk julekalender, mens Radio Rjukan satser på tradisjoner. Her er litt om hvordan lokalradioene markerer jul og advent. 

Vi har kommet til desember og snart ringes julen inn, også på lokalradio. Mange stasjoner satser litt ekstra, både før jul og under selve høytiden. Mange satser på julekalendere, som f.eks Solørradioen, som gir bort gavekort fra diverse butikker hver dag fram til julaften. 

Radio Kongsvinger satser på noe nytt til julemarkeringen i år, selv om innholdet er gammelt. De satser på en historisk julekalender og ønsker å fortelle lytterne om historiske personligheter som har bodd i distriktet. 

- Temaet historie er alltid interessant, og vi har lekt med tanker om en serie om lokale berømtheter en stund. Vi Kontaktet Kari Gjerstadberget, som vi visste kunne mye om temaet. Hun sa heldigvis ja. Utgangspunktet var 20 innslag, men vi innså raskt at vi hadde mange flere aktuelle navn enn det. Det var da tanken om å gjøre dette til en julekalender kom, sier ansvarlig redaktør, Pål-Erik Berntsen til Glåmdalen.

– Det har vært moro og spennende. Det er gøy for et gammelt radiomenneske å være i studio igjen. Dette ga mersmak. Jeg er interessert i historie og det å komme tett innpå mennesker som har levd før oss, sier Gjerstadberget til samme kilde.

På Radio Rjukan satser man på tradisjoner, forteller redaktør Ole Jon Tveito. - Juledagene har faste tradisjoner, der katastrofe-naboene Sigvart og Helmert trøster lytterne med at det alltid er noen som er verre ut med juleforberedelsene. Dette er en spinoff av en gammel julekalender som het Sigvart & Helmerts julekalender.

Jula ringes inn før eteren fylles med julemusikk fra klokka 17 på julaften og helt fram til andre juledag. Radio Rjukan gjør fast opptak av forfatterbesøk på Rjukan Bibliotek året igjennom, og sender dem i romjula, forteller Tveito, som lover mange spennende møter med spennende forfattere. Romjula er tid for ønskerepriser, ikke minst for tunge historiske produksjoner og gode intervjuer.

For svært mange stasjoner er julemusikk viktig i opptakten til julefeiringen. De fleste "allmennradioer" sender noe julemusikk, men hvor mye varierer fra sted til sted

Skrevet av Kyrre Dahl for lokalradio.no

 

 
Annonser