NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Irritasjon over brev fra NKOM


(24 november, 2015 - 19:23)

Flere lokalradioer reagerer med undring og frustrasjon over et brev Nkom har sendt ut, der det kan se ut som alle mister konsesjonen neste år. Enkelte kaller det statlig mobbing. 

I et brev som er sendt ut til alle aktuelle lokalradioer skriver Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom, blant annet: "... tillatelsen gjelder til og med 31.12.2016 og frekvensbruken må etter dette tidspunktet opphøre uten ytterligere varsel fra Nkom". 

Brevet gjelder bruk av frekvenser til lokalradio og har gjort flere tekniske sjefer i lokalradio svært forundret. Bakgrunnen er selvsagt Stortingets vedtak tidligere i år, der de aller fleste lokalradioene har fått lov til å sende i fem år til, nærmere bestemt 31.12.2021. 

Flere lokalradioer har i dag henvendt seg til både lokalradio.no og Norsk Lokalradioforbund, og synes både brev og ordlyd er merkelig, i tillegg til at det kommer på et pussig tidspunkt. Heldigvis er bakgrunnen for brevet ikke så dramatisk som det kan se ut som: 

- Brevet ble sendt til innehavere av frekvenstillatelse for FM lokal med utløpsdato 31.12.2015. Dette gjelder de første tillatelsene som ble utstedt i inneværende konsesjonsområde, forklarer Tore Lunestad i Nkom.

- Disse samt de som allerede har tillatelse fram til 31.12.2016 vil få tilsendt nytt brev om eventuell forlengelse fram til kommersiell slukking av FM i og nær de største byene i henhold til Lokalradiomeldinga og slukkeplanen for 2017, forteller Lunestad. 

- De fleste lokalradioene (de som ønsker å fortsette) utenom og nær de fire største byene, vil imidlertid få nytt vedtak som vil gjelde fram til 31.12.2021, avslutter Lunestad sin forklaring. 

Da er det altså heldigvis ikke slik at lokalradioene mister sine konsesjoner neste år, men brevet og ordlyden fikk mange lokalradiofolk til å sette kaffen i strupen. Redaktør i Radio Rjukan, Ole Jon Tveito, synes det ligner på statlig mobbing: 

- Vi får såvidt får forlenga fristen for stenging av FM-båndet dersom vi ikke holder til i byene, men det er fortsatt med en dødsdom for FM-nettet, og så får vi et brev som sier at "frekvensbruken må opphøre etter dette tidspunktet uten ytterligere varsel fra Nkom", så er det rett og slett å slå noen som ligger nede, sier Tveito, og peker på at mange lokalradioer ikke har råd til å digitalisere og er i tillegg er man fratatt halvparten av støtten som tidligere gikk til programproduksjon. 

- Da kunne de drøya brevet, eller retta datoene til 2022. - De gjør vel bare jobben sin, men jeg tror ikke de skjønner at når vi føler at hele lokalradiobransjens framtid er truet. da er det ikke hyggelig å få et brev som sier du må av lufta om 13 måneder!

- Men vi i lokalradio er blitt vant til å bli dårlig behandlet. Etter 30 år i denne bransjen undrer det meg at det fortsatt går an å finne på mer jævelskap, sier Tveito.

Skrevet av Kyrre Dahl for lokalradio.no

 

 
Annonser