NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Hva skal til for å skape et suksessfullt morgenshow?


(11 oktober, 2014 - 04:00)

John Peake, som er mannen bak en rekke ledende radiokonsepter i USA ga oss oppskriften under årets radiodager.

Han er kjent som en ledende mediaekspert som har hjulpet til å utvikle noen av radiobransjens mest varige varemerker.

Gjennom effektiv coaching og teamutvikling har John Peake hjulpet til å utvikle ledende morgenshow I USA, og som Vice President for Clear Channel Media and Entertainment I San Diego, California, har han nå ansvaret for sju morgenshow i amerikansk radio.

Fredag formiddag hadde han tatt turen til Norge for å dele sine hemmeligheter med radionorge.

 •  Den viktigste hemmeligheten bak suksess i morgenradio er riktige og interessante mennesker, sier Peake fra scenen.
   
 • Radiotalenter som klarer seg lenge, er intelligente mennesker. De er kvikke og våkne, men også følelsesmessig smarte. De må vise empati og sårbarhet, forteller han og forklarer at det er viktig at lytteren kan relatere til stemmene som mennesker.

Hvis man da legger til en god porsjon fokus og vilje til å få ting til å skje, har du oppskriften på en god radiopersonlighet, mener Peake.

 • De beste jobber beinhardt, og får det til å se så lett ut, sier Peake.
   

 

Spill på lag
Men et vellykket morgenprogram avhenger mer enn bare riktige talenter.  Peake ramser opp hvordan produksjonslaget kan sikre kvaliteten:

 1. Bli kjent med programmets målgruppe, identifiser din lytter. Hvor gammel er hun? Er hun kanskje en han? Hvor ofte handler lytteren, jobber lytteren med og hvem er lytterens venner?
 2. Bli kjent med programmet ditt. Hva er dere, hvem vil dere nå og hva er behovet? Skriv en beskrivelse, trekk ut nøkkelord og mål alt av innhold opp mot dette.
 3. Definér rollene i studio. Finn ut hvilke karaktertrekk som definerer personene, og gi dem faste arbeidsoppgaver. La dem vise personlighet, instruer dem til å bruke hverandres navn i studio og spare samtale til når de er på lufta sammen.
 4. Ha en klar visjon på hva programmet skal inneholde og hvor stor plass komponentene skal få.
 5. Planlegg timeplanen i forkant, vær forberedt.
 6. Tease effektivt
 7. Følg klokken
 8. Ha respekt for lytteren, ikke vær fordummende
 9. Ha respekt for musikken, ikke snakk midt i sangen eller avbryt
 10. Ikke gjør studioet til en gutteklubb hvor dere skal overgå hverandre, ha respekt for hverandre og bruk navn.
 11. Dropp elementer som ikke fungerer, uansett hvor knyttet du er ti dem
 12. Research hva lytteren din vil ha, inviter lyttere til samtale

 

 

Peake forklarer at nøkkelen til et godt resultat ligger i samspillet med alle som jobber, det avhenger ikke alene av talentet i studio eller av produksjonslaget bak.

 • I en sjefsposisjon i et radioprogram, fungerer du samtidig som veileder, psykolog og venn. Ikke gå etter svakhetene  hos dem du jobber med, jobb for å fremme talentets positive egenskaper, sier han.
 • Og dette gjelder begge veier. Talentet må kommunisere tett med sine overordnede, og ta til seg det som blir sagt. Begge må tro på produktet og hverandre, og jobbe sammen mot et mål om best mulig resultat.
 • Det viktigste er at man spiller på samme lag og spiller på hverandre, sier Peake.

- Vær autentisk

På den andre siden, er det tre vanlige feil man bør unngå. For eksempel bør man unngå er å kompensere for manglende innhold med musikk.

 • Dette fungerer sjeldent. En annen feil er å ødelegge en god slutt. Da strekker man ofte veldig langt ut. Man bør alltid finne en god og naturlig slutt, sier han.

 

 • Den siste, og kanskje viktigste, feilen er at man mister oversikt over tiden, sier han.

Han forklarer at alle han jobber med blir instruert til å gå i par med en mentor, et annet talent. På den måten får man tilbakemelding fra en i samme situasjon.

 • Dessuten er det viktig å ikke glemme seg selv. Lev livet ditt og bruk historiene i radioen, ikke omvendt, sier han og oppfordrer til å alltid være autentisk.
 • Lytteren skjønner det med en gang om du ikke er deg selv. Bruk ressursene i din person, vær modig og fortsett med å utfordre deg selv hele tiden, sier han.
   

Hvis du følger opp disse punktene, er du langt på vei, skal vi tro Peake. Og etter hans egne resultater å dømme, er det kanskje lurt å lytte til han.

 

 
Annonser