NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Fagfolk skeptisk til slukking av FM


(17 april, 2015 - 16:32)

Store og viktige aktører er skeptiske til at Norge skal tvinge gjennom en slukking av FM, Dette kom fram på Landskonferansen i ettermiddag. 

Både Google, en radioprofessor, IKT-Norge og Digitalradio Sverige er skeptiske til overgangen til DAB og samstemte på at det er feil å tvinge gjennom en slukking av FM nå. Det kom fram på landskonferansen i regi Norsk lokalradioforbund. 

Den som kanskje overrasket mest var Gunnar Bergvall som representerer Digitalradio Sverige. Han er i utgangspunktet selvsagt positiv til digitaliseringen av radio som medium, men han var oppriktig forundret over at den norske regjeringen nå vil tvinge gjennom en slukking av FM. Han fortalte at de vurderinger som er gjort i Sverige viser at det ikke er samfunnsøkonomiskt lønnsomt å TVINGE lytterne over på DAB. Han antydet til og med at den prosessen virker noe halv-kommunistisk. 

Å gå sine egne veier er dumt, sier radioprofessor Torleiv Maseng, som er en ekspert på radioteknologi. Han er kjent som GSM-nettets far og er positiv til digital teknologi, men mener det er helt feil å slå av FM. Han mente at lytternes interesser er blitt overkjørt og at folk flest ønsker å høre på radio i bilen til og fra jobben, noe som blir umulig i de mange bilene som ikke har DAB i 2017

Per Morten Hoff i IKT Norge er den som har gitt sterkest stemme til skepsisen mot DAB, av de som ikke er i radiobransjen. Å kjempe mot DAB har vært som å kjempe mot et fjell, så Hoff på lokalradiokonferansen. Han sikter da til NRK og de store aktørene. Han påpekte at DAB ikke har vært kommersiell suksess i noe land. - Hvis det er så bra, hvorfor må de da tvinge det gjennom, sier Hoff. Han tror ikke siste ord er sagt i debatten og mener at det er store muligheter for en omkamp. Han er oppriktig bekymret for norsk radiobransjes fremtid. 

Jokeren i panelet var administrende direktør i Google, Jan Grønbech, som man skulle tro var helt for digitale løsninger. Han uttalte seg også svært skeptisk til å tvinge lytterne over på DAB. Han nevnte blant annet det faktum at ingen mobiltelefoner i dag har DAB: - Det er ikke mulig å få DAB i mobiltelefoner, fordi de spiser opp batteriet, sa google-sjefen. Han tror alt blir IP-basert (internettbasert) i fremtiden. Han pekte også på at når mange lyttere forsvinner, som vil skje når man slukker FM, vil man også miste annonseinntekter. Men, han har tro på at lokalradio har muligheter på nettet!

Skrevet av Kyrre Dahl for lokalradio.no Foto: Kyrre Dahl

 

 
Annonser