NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Enighet om Utsettelse av slukking i Danmark


(30 april, 2015 - 10:30)

Den danske kulturministeren har offentiggjort poltiisk avtale som utsetter slukkingen av FM-båndet i Danmark

Det er nå formellt klart at det blir utsettelse av FM-slukkingen i Danmark. De politiske partiene har inngått en avtale som utsetter overgangen til DAB inntil videre. Dette kommer bare få dager etter at norske myndigheter bestemte at riksradioene i Norge skal slukke sine FM-sendere i 2017. 

Avtalen var ventet etter at kulturmyndighetene i Danmark, Kulturstyrelsen, tidligere denne måneden kansellerte et anbud i millionklassen, som skulle informere danskene om overgangen fra FM til DAB. Kort tid før det ble tildelingen av den tredje DAB-blokken, som skulle gi mange regionale digitalradioer, utsatt. 

Det opprinnelige vedtaket i Danmark gikk på at FM skulle slukkes i 2019 dersom mer enn 50 % av lyttingen var digital i 2018. Den nye avtalen har et tillegg der det heter at man kan slukke FM-båndet tidligst 2 år etter at man når delmålet om minst 50 % digital lytting, også om det skjer etter 2018. Det betyr ikke at en slukking er avlyst, men det er nå ingen fastsatt dato. 

Det skal også hvert år foretas en grundig undersøkelse av den forventede lytteradferd med en statusrapport om digital lytting. I Danmark har det i den senere tid blitt stadig større skepsis til FM-slukking blant alle de store aktørene. 

Kulturminister Marianne Jelved uttaler: - Et FM-sluk er uundgåeligt – men vi skal have lytterne med. Spørgsmålet er derfor, hvornår det sker. Jeg håber, at vi med tillægsaftalen kan skubbe på en udvikling, så flere og flere vælger at lytte til radio digitalt, i takt med at nye spændende radiokanaler spirer frem til glæde for lytterne". 

I Norge har regjeringen bestemt at riksradioene skal slukke sine FM-sendere i 2017 og bli rene digitale kanaler. For disse aktørene skjer overgangen frivillig, mens man samtidig nekter 23 lokale radiostasjoner å sende videre på FM, mot ønsket til flere av aktørene. De små lokalradioene forblir på FM også etter 2017. 

Foto: Nicolas Tobias Følsgaard / Kulturdepartementet DK 

Kilde:  radionytt.no

 

 
Annonser