NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Bidrar til demokratiske valg


(9 september, 2013 - 10:00)

For at velgerne ikke skal bli påvirket av hva andre har stemt, er det ikke tillatt å offentliggjøre valgresultat og valgdagsmålinger på valgdagen før kl 21.00 idag mandag 9. september.

I løpet av valgkampen får velgerne, i tillegg til ulike meningsmålinger, mye informasjon om de respektive partiene, deres kandidater og holdningene deres i ulike saker. I denne situasjonen er det viktig at velgerne får mulighet til å avlegge stemmen sin uten at de blir påvirket av offentliggjøring av hva andre har stemt. I følge valgloven gjelder dettte valgresultater og valgdagsmålinger.

I valgloven § 9-9 står det:

Valgresultat og prognoser som er laget på grunnlag av undersøkelser foretatt den dag eller de dager valget foregår, kan ikke offentliggjøres før tidligst kl. 21 på valgdagen mandag.

– Medietilsynets oppgave i forbindelse med dette forbudet er å følge med på at ingen publiserer slike undersøkelser eller resultater. Det er et mål at velgerne ikke blir påvirket av tendenser som blir avdekket når valget er i gang. Vi følger med på at aktørene innen radio, tv, internett og aviser holder seg til valgloven, sier konstituert direktør i konsesjon og tilsyn, Hanne Sekkelsten.

Forbudet gjelder alle rettssubjekt under norsk jurisdiksjon, både privatpersoner og foretak. Medietilsynet kan gi foretak sanksjoner i form av gebyr dersom forbudet blir brutt.
 

 

 
Annonser