NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Ap vil gi mer til lokalradio


(18 november, 2015 - 12:10)

I sitt alternative statsbudsjett foreslår Arbeiderpartiet å øke støtten til lokalradio med 3 millioner kroner. Det er viktig at også de små får bli med, mener Arild Grande(bilde)

Stortinget har vedtatt at halvparten av tilskuddsordningen for lokalkringkasting skal gå til å hjelpe lokalradioene med å bli digitale. Det kom fram etter at Stortinget først vedtok at NRK, P4 og Radio Norge skal slukke sine FM-sendere i 2017 slik de ønsker. Samtidig tvinges de største lokalradioene i storbyene til å gå av lufta på FM, mot sine ønsker.

Et flertall av norske lokalradioer har imidlertid fått forlenget sin konsesjon på FM fram til 2022, fordi myndighetene mener de trenger mer tid til å komme seg over på det som er vedtatt til å bli den nye plattformen, DAB+. Derfor ble det også vedtatt å ta fra lokalradioene (og lokaltv) halvparten av de pengene de får til programproduksjon og kompetanseheving og øremerke disse pengene til digitalisering. 

Det er flere både innenfor bransjen og politikere som har uttalt at det trengs mer penger enn det som ligger i tilskuddsordningen i dag ( halvparten av den 13 millioner store potten er 6,5 millioner kroner), men i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 var det kun en bitteliten økning av totalsummen, m.a.o justert for prisendringer og i praksis ingen økning. 

I det alternative budsjettet som Arbeiderpartiet la fram i forrige uke, er det imildertid lagt til 3 millioner kroner ekstra til lokalradio, på toppen av det som regjeringen foreslår. Disse pengene skal brukes på digitalisering av lokalradio, dersom Ap får viljen sin: 

- Vi legger inn 3 mill til egen støtteordning for lokalaviser til digital utvikling. I tillegg øker vi posten til lokalkringkasting med 3 mill slik at den øremerkede ordningen med støtte til overgang til DAB øker med tilsvarende, forteller Arild Grande, som er mediepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet. 

- Ambisjonen med DAB er å gi folk et bedre og mer mangfoldig radiotilbud. En forutsetning for dette er at også de minste lokalradioene har mulighet til å bli med over på DAB, sier Grande til lokalradio.no. 

Grande har også tidligere vært engasjert i saken om digitalisering av lokalradio. Under Stortingsbehandlingen sto han og partiet bak et lite, men viktig forslag. Det gikk på at konsesjonene for de store lokalradioene måtte koordineres med fm-slukkingen til NRK og de kommersielle riksradioene. Det lå nemlig an til at f.eks Radio Metro måtte gå av lufta på FM i Oslo mange måneder før NRK. Forslaget ble vedtatt. 

Skrevet av Kyrre Dahl for lokalradio.no

 

 

 
Annonser