NETTRADIO

 

Nyhetsbrev

Følg med!
Motta vårt nyhetsbrev.
Registrer deg her.

Se våre nyhetsbrev her.

 
Året digitalradio døde - i Sverige


(28 desember, 2015 - 10:22)

De kommersielle aktørene må ta skylden for at det aldri ble noe DAB i Sverige, går det fram av kronikk i en svensk avis. 

I Norge er det som kjent blitt vedtatt i Stortinget at riksradio skal slukke sine FM-sendere i 2017 og samtidig blir lokalradioene i storbyene tvunget av lufta mot sin vilje. I Sverige ble et lignende forslag forkastet tidligere i år, og i en kronikk i Dagens Media legges skylden på MTG og SBS Radio. 

Her hjemme har P4-eier MTG hele tiden vært talerør for det de kaller en digital utvikling, mens Radio Norge-eierne har skiftet standpunkt etter hvem som har aksjene. Hvordan de ville stille seg til hele DAB-prosjektet har ikke vært klart inntil Bauer Media overtok aksjene. Nå har Bauer til og med gått så langt at de slukker sine FM-sendere nesten to år før de må. 

I Sverige ble det lagt fram et forslag fra et regjeringsoppnevnt utvalg om å stenge FM i 2022, men etter intens debatt ble forslaget forkastet av kulturministeren. Ironisk nok skjedde dette omtrent samtidig som det norske stortinget vedtok fm-slukking. 

Det var interne stridigheter som førte til Digitalradioens død i Sverige, går det fram av kronikken i Dagens Media: "MTG Radio och SBS Discovery (nuvarande Bauer Media) hjälpte till att skjuta den i sank. SBS hotade att stämma staten om de nuvarande sändningstillstånden inte förlängdes gratis. MTG Radio vägrade att vara med i digitalradioprojektet om regeringen skulle välja SBS linje. "

Vd for MTG Radio, Christer Modig, gikk hardt ut da beskjeden kom: – Radion går då mot sotdöden. Plattformen radio kommer att dö ut, sa Modig.

Det er fortsatt ingen andre land enn Norge som har vedtatt å slukke FM-båndet.

Skrevet av Kyrre Dahl for lokalradio.no

 

 
Annonser